گر ما بتوانیم به درستی تشخیص دهیم که مشکل چیست و از کجا نشات گرفته است، احتمالا، بهتر خواهیم توانست راهحلی برای مقابله با آن ارایه کنیم
شیرینی یك بار پیروزی به تلخی صدبار شكست می ارزد.
(سقراط)
گاهی اوقات با شرایطی روبرو هستیم که احساس میکنیم واقعیت آنطور که باید رخ نداده است. در واقع فرض و حکم با یکدیگر تطابق ندارند. در این نوشتار با یک داستان ساده به بیان این موضوع خواهیم پرداخت. توجه داشته باشید که ما راهی برای مقابله با موقعیتهای مشابه ارایه نخواهیم کرد. اعتقاد داریم بخش اصلی حل هر مشکلی یا مسئلهای تشخیص صحیح آن مسئله است. به این معنی که اگر ما بتوانیم به درستی تشخیص دهیم که مشکل چیست و از کجا نشات گرفته است، احتمالا، بهتر خواهیم توانست راهحلی برای مقابله با آن ارایه کنیم. بنابراین ما به وظیفهی خود که همانا آگاه کردن مخاطبان از وجود چنین رخدادهایی است، عمل میکنیم. فقط میتوانیم امیدوار باشیم که خوانندهی فرزانه، خود با تیزبینی قادر به تشخیص صحیح و متعاقبا درمان صحیح باشد.
و اما داستان:
روزی ملانصرالدین تصمیم میگیرد گاو نر خود را به دلیل فشار اقتصادی و بیپولی برای فروش به بازار ببرد. تعدادی که از شرایط ناگوار ملانصرالدین مطلع بودند و میخواستند با استفاده از این فرصت گاو او را ارزان از چنگاش در بیاورند، نقشهای ماهرانه طرح ریزی میکنند. به این شکل که، در فواصل کوتاهی از یکدیگر و در مسیر ملانصرالدین به بازار، یک نفر از آنها به کاری مشغول میشود. ملانصرالدین گاو را بسته و افسار بهدست منزل را ترک میکند. کمی بعد یکی از آن افراد از ملا میپرسد: ملا بز خود را چند میفروشی؟ ملا میگوید مردک دیوانه شدهای، این گاو نر است نه بز! سپس به راه خود ادامه میدهد. کمی بعد یکی دیگر ملا را میبیند و بعد از سلام و احوالپرسی میگوید ملا این بز فروشی است؟ ملا کمی تعجب میکند و میگوید این بز نیست، گاونر است و میرود. دوباره کمی بعدتر این داستان تکرار میشود. بعد از چندین بار تکرار ملا به بازار میرسد و برای فروش گاو خود اقدام میکند. با هماهنگی قبلی دوباره ملا با داستان قبل مواجه میشود و قانع میشود که گاو نر که او دارد، در واقع بز است نه گاو نر! سپس به قیمت بز آن را میفروشد. به منزل که میرسد همسرش از او میپرسد ملا گاو را فروختی؟ ملا خطاب به همسر میگوید: خانم چیزی که ما داشتیم گاو نبوده، بز بوده! ما در این چند سال اشتباه میکردهایم. خلاصه گاو ملا را به قیمت بز خریدند و ملا نیز باور کرد.
پیامی که این داستان دارد این است که: افراد بااستعداد گاهی از هوش خود استفادهی نادرستی میبرند. این یعنی گاو خود را به قیمت بز عرضه میکنند. مراقب باشید که چنین اتفاقی رخ ندهد که ما مسئول هستیم در قبال امکاناتی که در اختیار داریم. گاهی نیز توسط شخص دیگری ارزشهای افراد ندیده گرفته میشوند یا بهای ناچیزی دارند! در چنین مواقعی باید هوشیار باشیم و تلاش کنیم که تلف نشویم. افراد عموما با کاسهی خود دیگران را میسنجند و از این نکته غافلاند که ممکن است طرف مقابل تشت بزرگتری داشته باشد! این نیز واقعیتی تلخ است که اجتماع دانشآموزی ما با آن دست به گریبان است. معلمین محترم بایست به نکات یادشده توجه کافی نمایند تا خدای ناکرده دانشآموزان بااستعداد آنها دچار ضرر و زیان نشوند. صداقت در عمل و گفتار کلید حل هر مشکلی است. ما اثباتی برای این مساله نداریم. اما قویا توصیه میکنیم.
به نیکی گرای و میازار کس ره رستگاری همین است و بس
(فردوسی)
منبع : شبکه ی ملی مدارس رشد
برخي از والدين بهطور مداوم به فرزندان خود ميگويند: «درس بخوانيد، مطالعه کنيد.» ولي هرگز نميگويند: «چگونه مطالعه کنيد و روشهاي صحيح مطالعه چيست؟»
بنابراين آگاهي از شيوههاي صحيح مطالعه و يادگيري، مثل تند خواني،عبارتخواني، خواندن اجمالي، خواندن تجسّمي و … به خواننده کمک ميکند تا تمرکز حواسّ خود را هنگام مطالعه حفظ نمايد.
تند خواني
تندخواني باعث توجّه و تمرکز بيشتر و فهميدن مطالب و در نتيجه باعث يادگيري بهتر ميشود . فکر و ذهن ما قادر است هزاران کلمه را در دقيقه از خود عبور دهد، ولي اگر سرعت مطالعهي ما پائين باشد، ذهن وقت اضافي ميآورد و ناچار به اين شاخه و آن شاخه ميپرد و در نتيجه، حواسپرتي ايجاد ميشود. امّا مطالعهي سريع و يا تند خواني، فرصت جولان دادن به ذهن نميدهد و سبب برقراري تمرکز حواس،هنگام مطالعه ميشود.
عبارتخواني
عبارتخواني يعني خواندن عبارات و جملات به جاي خواندن کلمات. عبارتخواني به نوع ديگري به تمرکز حواس کمک ميکند؛ از اين طريق خواننده بايد با سرعتي که نزديک به سرعت انديشيدن اوست، بخواند. اگر سرعت آنقدر کم باشد که ذهن از حالت فعّال بودن باز بماند، احساس دلزدگي ايجاد ميشود و چيزهاي ديگري ذهن فرد را مشغول ميکند و از روند مطالعه خارج ميشود . بنابراين اگر سرعت خواندن با سرعت انديشيدن هماهنگ باشد، باعث افزايش تمرکز حواس ميشود.
خواندن اجمالي
روش خواندن اجمالي، مبتني است بر يک نمونهگيري سريع از نکات اساسي و صرفنظرکردن از جزئيات؛ در اين روش خواننده مطالب را سازمانبندي ميکند، آنگاه هدف از مطالعهي خود را مشخّص نموده و مقدار زمان مطالعه و ميزان دشواري کتاب را تخمين ميزند و سپس از طريق سؤال کردن، کنجکاوي، علاقه، دقّت و تمرکزحواسّ فرد، افزايش مييابد.
خواندن تجسسي
منظور از روش تجسسي، طرح انواع سئوالات جزئي و کلّي و مطالعهي عميق و اثر بخش درجهت دست يافتن به پاسخ اين سؤالات است. کسي که به دنبال چيزي ميگردد، به احتمال بيشتري آن چيز را پيدا ميکند؛ بنابراين اهدف خواندن تجسسي، افزايش دامنهي تمرکز و درک عميقتر معاني است. بههمين دليل خواندن تجسسي تمرکز حواس و علاقهي فرد را افزايش ميدهد و به او کمک ميکند تا مطالب دشوار را تجزيه و تحليل نموده و آنها را بهتر بفهمد. فهميدن مطالب، موجب تحکيم آنها در حافظه ميشود. پس خواندن تجسسي، براي غلبه بر تنبلي، حالت کسلي و پرتي حواس، ازطريق تحريک حسّ کنجکاوي و شرکت فعّالّانه در مطالعه بهکار ميرود.
۱. بیشتر میوه بخورید. میوه ها به عملکرد بهتر مغز کمک می کنند. به همین دلیل توصیه می شود در ایام امتحان ها میوه هایی مانند سیب، پرتقال و موز را در برنامه غذایی روزانه تان بگنجانید.
۲. پروتئین بخورید. نتایج بررسی ها نشان داده است دریافت پروتئین عملکرد مغزی را بهبود می بخشد. به همین دلیل وعده غذایی تان (به خصوص صبحانه) باید مملو از منابع غذایی پروتئینی مانند تخم مرغ، پنیر، دانه های روغنی و ماست باشد.
۳. غذاهای جدید را امتحان نکنید. خوردن نوشیدنی ها و حتی مکمل هایی که تا به حال نخورده اید، اصلا عاقلانه نیست حتی اگر اعضای خانواده یا دوستانتان آنها را به شما پیشنهاد بدهند زیرا ممکن است بدنتان به آنها واکنش منفی نشان دهد. بهتر است در ایام امتحان خوراکی هایی را انتخاب کنید که بدنتان به آنها عادت دارد.
۴. هر سبزی ای را انتخاب نکنید. قبل از هر چیز فراموش نکنید که سبزی ها هر چه پررنگ تر باشند به بهبود عملکرد مغز بیشتر کمک می کنند؛ مثلا مصرف اسفناج در مقایسه با کاهو بهتر است. در این روزها خوردن سبزی هایی مانند فلفل دلمه ای، بروکلی و هویج نیز توصیه می شود.
۵. تا می توانید آب بخورید. برای پیشگیری از بروز کم آبی در بدن آب بنوشید و خوردن نوشیدنی های کافئین دار مانند قهوه را فراموش کنید زیرا باعث بروز استرس و اضطراب در شما خواهند شد.
۶. میان وعده های مغذی تر میل کنید. گردو، میوه های خشکی مانند انجیر و آلو و دانه های روغنی مانند تخمه آفتابگردان به دلیل سوخت رسانی به مغز و سرعت بخشیدن به فعالیت های مغزی و کمک به ماندگاری هر چه بیشتر مطالب در حافظه، میان وعده های مناسبی در روزهای امتحان هستند.
۷. به مقدار کافی بخوابید. بسیاری از دانش آموزان شب های امتحان به امید پرکردن بیشتر مغز خسته شان با اطلاعات بیشتر، نمی خوابند اما شب قبل از امتحان باید درس خواندن را در ساعت های اولیه شب متوقف کنید، شامی سبک بخورید، لباس هایتان را برای امتحان فردا آماده کنید، کیف خود را مرتب کنید و دوش بگیرید و ساعت خود را کوک کنید و زود به رختخواب بروید. فراموش نکنید برای داشتن بهترین عملکرد در روز امتحان، علاوه بر دریافت انرژی از راه خوردن غذای مناسب و سالم به استراحت کافی نیاز دارید.
۸. کمتر شیرینی بخورید.بررسی نشان داده اند خوردن شیرینی ها و انواع شکلات و دسر و غذاهای تهیه شده از آرد تصفیه شده در عملکرد مغز اختلال ایجاد می کند بنابراین از خوردن آنها در این ایام صرف نظر کنید.
۹. مواد غذایی منبع پروتئین و کربوهیدرات را در حجم زیاد با هم نخورید زیرا در این صورت وعده غذایی سنگینی را دریافت کرده اید که مشکلات گوارشی را برای شما در پی خواهد داشت و باعث کاهش تمرکزتان می شود.
۱۰. روز قبل از امتحان منابع کربوهیدراتی میل کنید. مصرف این موادغذایی قبل از امتحان باعث ایجاد آرامش می شود و زمینه هوشیاری را در روز امتحان فراهم می کنند. البته خوردن مقدار زیادی از آنها به خصوص برنج و سیب زمینی، احساس سنگینی و خواب آلودگی ایجاد می کند به همین دلیل باید این مواد را متعادل مصرف کنید.
ضمیمه | حجم |
---|---|
![]() |
2.84 مگابایت |
منبع : سایت تالیف کتب درسی
سوالات آزمون ورودی | پاسخنامه |
دفترچه سوال آزمون سمپاد سال 92 چهارمحال بختیاری | پاسخنامه تشریحی |
دفترچه سوال آزمون سمپاد سال 92 ایلام | پاسخنامه تشریحی |
امروزه بسیاری از والدین به دنبال يافتن وقت مناسب براي شروع کلاسهای آموزشی کودک خود هستند و بسیار مشتاقند بدانند در چه سنی کودکشان را با زبان دوم، هنر، ورزش و... اما بیشتر والدین توقعات نامعقولي از فرزندان خود دارند.، مثلا انتظار دارند پیش از آنکه کودک آمادگی لازم را کسب کند، مسئولیتپذير باشد. از فرزندانشان میخواهند خوش اخلاق و مودب باشند، با بچههای دیگر بدون سروصدا مشغول بازی شوند، با آنها همکاری داشته باشند، وسط حرف بزرگترها نپرند، بدون اجازه دست به چیزی نزنند، مفید باشند، سریع راه بروند، سریع صحبت کنند، قبل از دبستان حداقل به دو زبان مسلط باشند، پیانو را به خوبی بنوازند و بالاخره به سرعت رشد کنند و بزرگ شوند و تمام آرزوهای فرو خفته والدین خود را در اولين فرصت برآورده کنند. همه اينها در حالي است كه قرار نیست کودک تمامکننده والدين باشد. از سوي ديگر کسب این همه مهارت نیاز به فرصت کافی دارد و رشد، فرآیندی آرام بوده و نیاز به زمان کافی دارد.
بهتر است فشارها را از روی فرزندتان بردارید و به او فرصت کافی بدهید تا بتواند به آرامی در مراحل رشد خود قدم بردارد. والدین باید مراحل رشد کودک خود را بشناسند و بدانند در هر مقطعی از زمان، کودک آمادگی چه نوع یادگیریهايي را دارد چرا که تربیت کودک همچون خط تولیدی است که اگر هر كدام از قطعات را سر جای خود نصب نکنید، محصول نهایی عملکرد مطلوب نخواهد داشت.
خانم ماریا مونتسوری، در این زمینه میگوید: «ما نبايدکودکانمان را برای مدرسه رفتن آماده کنیم بلكه باید آنها را برای زندگی کردن مهيا کنیم.» او معتقد است کودک باید مهارتهای زندگی را بياموزد. او در ابتدا باید آويزان كردن و تا کردن لباس، گردگیری، تا کردن دستمال، استفاده از پیچ گوشتی، باز و بسته کردن درب قوطی، ریختن مایع پارچ به داخل لیوان، ریختن مایع با استفاده از قیف، چلاندن لباس، واکس زدن کفش، تمیز کردن تخته گچی، چلاندن اسفنج، باز و بسته کردن در، خشک کردن ظروف، شستن ظروف و... را ياد بگيرد. بعد از اینکه کودک این مهارتها را کسب کرد نوبت مهارتهای دیگر مانند زبان دوم، موسیقی و... میرسد. ولی متاسفانه بسیاری از والدین امروزه به جای والد بودن بیشتر یا در نقش معلم هستند یا قاضی و کمتر از نقش خود به عنوان والد آگاهی دارند.
چه وقت به روانشناس یا روانپزشک کودک مراجعه کنیم؟
مراجعه به روانشناس و روانپزشک کودک باید به صورت دورهای انجام شود و والدین باید این نکته را بدانند که لازمه مراجعه به اینگونه مراکز، بروز مشکل نیست. همانطور که کودک باید به صورت دورهای توسط پزشک اطفال ویزیت و معاینه شود، نیاز به مراجعههای دورهای به روانشناس و روانپزشک اطفال نیز باید در برنامه کودک قرار گیرد. نكته مهم احساس نیازی است که والدین باید نسبت به آموزش مهارتهای پدری و مادری در خود داشته باشند، چرا که آموزش در عصر اطلاعات بسيار مهم است و مردم حتی برای استفاده از وسیله سادهای همچون یک آبمیوهگیر، ابتدا کاتالوگ آن را مطالعه میکنند، چه برسد به پرورش یک انسان با همه پیچیدگیهایش.
از چه سنی به کودک مهارتها و ارزشهای اجتماعی را آموزش دهیم؟
صرف اینکه دائما به کودک تذکر بدهيد مودب باش، درست بشین، سلام کن و... نه تنها مهارتهای اجتماعی کودک افزایش نميياد بلکه اعتماد به نفس او نيز کاهش پيدا ميكند. کودک نوپا تصوری که شما از ادب و تربیت دارید، ندارد. اينطور نيست که اگر کودک شما در 2 سالگی سلام نکرد، در بزرگسالی هم سلام نکند. او مفهوم سلام کردن را نمیداند و شما هم قادر نخواهید بود با هیچ منطقی این موضوع را به او تفهیم کنید. او باید خودش آمادگی لازم را پیدا کند. به هیچ وجه کودک نوپا را مجبور به سلام کردن نکنید و برای سلام کردن صرفا از تکنیک جدول تربیتی (ترغیب و تشویق) استفاده كنيد. هیچ وقت به او براي انجام ندادن رفتارهای اجتماعی احساس شرم و گناه ندهید و از جملاتی مانند: بد و زشت است و گناه و... استفاده نکنید. اصرار و خواهش هم در انجام این رفتارها تاثیری نخواهد داشت.
کلاسهای آموزشی بچهها را از چه سنی شروع کنیم؟
این نکته بسیار مهم است که کودک زیر 7 سال را نباید به طور مستقیم آموزش داد و برای آموزش او باید از روشهای تخصصی کمک گرفت. آموزش کودک در این سنین صرفا به صورت غیرمستقیم است چون کودک مانند یک بزرگسال ابزار لازم برای تمرکز در کلاس درس را به دست نیاورده است.
- آموزش زبان دوم
کودک از زمان تولد حس شنوایی فوقالعادهای دارد که به او اجازه میدهد اصوات مختلف را از هم تشخیص دهد. در صورتی که از زمان تولد با کودکی به ۲ زبان صحبت شود، او به طور طبیعی قادر به درک هر دو خواهد بود. البته کودکی که دو زبان را حین تولد میشنود معمولا دیرتر به حرف میآید. دلیل اين موضوع هم مواجه شدن او با دایره وسیعی از لغات است که باید آنها را درک و بیان کند. گاهی هم کودک دو زبان را با هم مخلوط میکند. این حالت کاملا طبیعی است و در 4- 3 سالگی از بین میرود. این نکته را به یاد داشته باشید که هرگز برای آموختن یا حرف زدن یک زبان نباید به کودک فشار آورد. اگر کودک حس کند والدین از پیشرفت نکردن او نگران هستند، ممکن است دچار اختلالات تکلمی شود. البته بهتر است پس از تکمیل زبان اول و کامل شدن دایره لغات کودک، آموزش آغاز شود، چون کودک معمولا در 3 تا 5/3 سالگی به این مهارت دست مییابد. میتوان همزمان با شروع مهدکودک آموزش زبان دوم را آن هم به طور غیرمستقیم آغاز کرد و آموزش مستقیم را با شروع مدرسه ادامه داد.
اگر والدين به کشور دیگری مهاجرت كردند، برای اینکه کودک زبان را بیاموزد، کافی است یکی از والدین به زبان مادری و دیگری به زبان خارجی صحبت کند تا کودک آرام آرام با زبان بیگانه خو بگیرد.
ورزش یکی از رشتههای ورزشی مناسب برای سنين پایین ژیمناستیک است تا مهارتها و هماهنگیهای حرکتی كودك تقویت شود. در بسیاری از مهدها و باشگاهها این کلاسها دایر است و والدين ميتوانند از ۴ سالگی فرزندشان را در این کلاسها ثبت نام کنند. البته از این سنین میتوان کودک را با شنا نیز آشنا کرد.
- نقاشی
۲سالگی سن تحول و پیشرفت نقاشی در کودک است، زیرا کودک از لحاظ روانی و جسمی رشد میکند، ماهیچههایش قوی میشود و از نظر بینایی چشمش توانایی دنبال کردن و هدایت دست به هر سمت را که میخواهد، دارد. کودکان معمولا سعی میکنند خطوطی را از چپ به راست رسم کنند. از آنجا که نقاشی آغازی برای نوشتن است، لازم است کودک را به کشیدن نقاشی تشویق کرد. بهترین سن برای شروع آموزش نقاشی به شرط آن که هدف از کلاس صرفا ایجاد خلاقیت در کودک و نه نقاشي کردن او باشد، پایان ۴سالگی است. در سنین زیر دبستان منظور از آموزش نقاشی تنها فراهم کردن فضایی برای رشد خلاقیت بچهها از جمله نقاشی است. حتی بدون کلاس هم خانوادهها میتوانند این فضا را در خانه در اختیار بچهها قرار دهند. یک مربی باید از موسیقی، تئاتر، بازی، قصه، شعر و... استفاده کند و فضایی را به وجود آورد تا هنرجوی خردسال خود را با زبان تصویر آشنا كند. نقاشی یک زبان بینالمللی است؛ زبانی برای گفتن ناگفتههای خود.
بهتر است كودك تا 3 سالگي از گواش، آبرنگ و مداد شمعی برای نقاشی استفاده كرده و از ۵/4 سالگی به بعد از مدادرنگی استفاده كند. کافی است یک کاغذ بزرگ در اختیار كودك قرار دهید تا هر آنچه در تخیلش است، روی کاغذ بیاورد.
- موسیقی
بر اساس بسیاری از تحقیقات، درك موسیقی از دوران پیش از تولد (دوران جنینی) آغاز میشود. اما دریافت علائم صوتی و واکنشهای ناشی از آن با پدیدهای به نام «ادراک موسیقی» تفاوت دارد و آن زمانی است که کودک قادر به تحلیل و تفکیک صداها و آواهاست. بسیاری از کارشناسان آموزش و نیز روانشناسان در پی تحقیقات پژوهشگران بهترین سن آموزش موسیقی به کودکان را ۲ تا ۸ سالگی میدانند؛ البته باز هم به روش غیرمستقیم.
از چه سنی كودكمان میتواندجدا از ما و در اتاق خود بخوابد؟
کودک با مادر خود 3 بند ناف دارد. یکی كه در زمان تولد جدا میشود، اما دومی در18 ماهگی تا 2 سالگی. تا اين سن طبیعی است که کودک به مادر چسبیده باشد، اما از این سن به بعد کودک را در اتاق خودش بخوابانید و حتما ساعت خواب مشخصی را برای او در نظر بگیرید. البته باید قبلا آموزش لازم را دیده باشید.
از چه سنی برای کودک کتاب بخوانیم؟
خواندن کتاب برای کودک را بايد از روزهای نخست تولد آغاز کرد، زیرا در سنین پایین، کنجکاوی کودک برای شنیدن و درک مطالب زیاد است. کودک در سنین بسيار پایین (شیرخوارگی) درکی از معانی واژهها ندارد ولی از شنیدن صدای شما و دیدن احساسات و عواطف شما لذت میبرد. با صدای آهسته، با لحنی گرم و دلنشین، با شور و حرارت به همراه نوازش برای نوزاد کتاب بخوانید. با این کار میتوانید بیش از پیش به او نزدیک شده (او را بغل کنید) و از کنار یکدیگر بودن لذت ببرید. وقتی کودک از سنین پایین با کتابخوانی آشنا شود، همراهی شما به او کمک میکند به تدریج نسبت به کتاب علاقهمند شده و بعدها هنگام کتاب خواندن، تجربه و احساس امنیت و لذت را در کنار والدین بازآفرینی كند. اگر کودک بزرگتری دارید که این کارها را براي او انجام ندادهايد، نگران نشوید.
ازچه سنی مادر میتواند از کودک خود جدا شده و فعالیتهای اجتماعی خود را از سر گیرد؟
نوزاد انسان جنین نارسی است که بايد 14 ماه در محیط امن رحم بماند ولی از آنجا که وزنش برای مادر غیر قابل تحمل میشود به اجبار باید آن محیط را ترک کند. والدین در این دوران (۱۴ ماه اول تولد) باید شرایط رحم را برای کودک فراهم کنند و درصدد برطرف کردن بیدرنگ تمام نیازها و دردهای کودک باشند و به محض بروز درخواستی از سوی کودک، بدون وقفه خواسته او را برآورده كرده و در طول این دوران نيازهاي او اعم از گرسنگی، تشنگی، تمیز نگه داشتن و همچنین حفظ کودک از سرما و گرما و نیاز به در آغوش گرفتن را برطرف کنند. در واقع با این قبيل کارها محیطی شبیه رحم برای کودک فراهم میشود. محیطی که کودک در آن امنیت داشته باشد و به کودک این اطمینان را بدهد که دنیای پیرامون او سراسر درد و رنج نیست. بنابراين او با اعتمادی که به والدین خود میکند، به دنیا و هر آنچه در آن است با دیده اعتماد خواهد نگریست. کودک در این ایام به شدت از غریبهها هراس دارد و نباید به هیچ وجه بدون میلش، او را به دیگران سپرد. سپردن كودك به دیگران حتی آشنایان با این توجیه که عمه، خاله یا دایی است کودک را مضطرب کرده و به او صدمه خواهد زد. در واقع چون کودک در این ایام هنوز هیچ احساسی از کل وجودش ندارد، همواره در تعادلی ناپایدار به سر میبرد و کمترین تغییری میتواند احساس فروپاشی، مرگ و حمایت نشدن از جانب دیگران را برای او به همراه بياورد.
در چه سنی فرزندمان را به مهد بفرستیم؟
کودک شما به خصوص از 3 سالگی به بعد نیاز دارد روند استقلال و اجتماعی شدن را آغاز کند و مهدکودک مکان مناسبی برای طی این مرحله از مراحل رشد کودک است. در روند رشد و تکامل کودک پس از قطع بندناف دورهای از استقلال نسبی آغاز میشود که کودک با اینکه بیشتر در آغوش والدین است، هر روز به سمت ایجاد استقلال بیشتر پیش میرود. بايد به کودک کمک کرد این روند را طی کند و درنهایت خودش بتواند بالغی باکفایت شود. البته اوائل بهتر است کودک برای ساعات کمی در مهد نگهداری شود و پس از مدتی آرام آرام به ساعت مهد اضافه شود. مهد رفتن کودک در این سنین ارتباطی با شاغل یا خانهدار بودن مادر ندارد و حتی مادران خانهدار هم باید از همین سنين کودک خود را به مهد بسپارند. در واقع مهدكودك به کودک روابط اجتماعی را میآموزد و هوش اجتماعی او را بالا ميبرد. مهدکودک مکان مناسبی برای ایجاد این فضاست. البته برای اینکه کودک آماده رفتن به مهدکودک باشد بايد از قبل در شکلگیری استقلال نسبیاش به او کمک شود. از جمله اینکه بتواند خودش به تنهایی به خواب برود، خودش غذایش را بخورد و در نتیجه عملکرد مستقل خود را تا حدود ۳سالگی کسب کرده باشد. کودکان به خصوص کودکان بالای ۳ سال از مهدکودکی که در آنجا بتوانند خوشحال باشند و با دیگران تعامل داشته باشند، سود میبرند. اگر بنا به دلایلی مجبورید کودک را از دوران نوزادی به مهد بسپارید باید این نکته مهم را رعایت کنید که کودک از 4 تا 16 ماهگی باید فقط با یک نفر در تماس باشد چرا که در این دوره کودک اضطراب جدایی دارد و به یک نگهدارنده عادت میکند.
از چه سنی به کودک توالت رفتن را بیاموزیم؟
دستشویی رفتن، کاری است که کودک پس از ۳ یا ۴ سالگی آن را بهراحتی انجام میدهد ولی باید طی مراحلی انجام شود. آموزش توالت رفتن کودک زمانی باید آغاز شود که بدن کودک از نظر جسمی آمادگی پذیرش را داشته باشد. یعنی در ابتدا کودک باید از خیس یا کثیف شدن خویش آگاه شود تا سپس بتواند ادرار یا مدفوع را کنترل کند. كامل شدن کنترل ادرار و مدفوع در کودکان شامل کنترل مدفوع در شب و سپس در روز، کنترل ادرار در روز و سپس در شب است. بیشتر کودکان بین 2 تا3 سالگی آمادگی پذیرش کنترل ادرار و مدفوع را در روز و شب به دست میآورند ولی تعداد کمی نیز دیرتر به این آمادگی میرسند. بنابراین آموزش را زودتر شروع نکنید و زمانی که احتمال موفقیت شما و کودکتان زیاد است آموزش را آغاز کنید. به یاد داشته باشید به هیچ عنوان به مدفوع کودک بیش از حد توجه نکنید زیرا کودک از مدفوع نکردن به عنوان حربهای برای خود استفاده میکند و در پی آن علاوه بر آسیب روانی، دچار یبوست هم ميشود.
از چه سنی به کودکان خود نظم بیاموزیم؟
نظمآموزی یعنی مسئولیتهایی که در بدو تولد صددرصد بر دوش والدین بود، آرام آرام باید برعهده خود کودک گذاشته شود. تربیت فرزند مستلزم صرف وقت و انرژی است. نظمآموزی فوری مانند كاهش وزن فوري است که مدت كوتاهي اثر میکند ولی به سرعت حتي بدتر از قبل ميشود. واقعيت اين است كه عادت باید به تدریج شکل بگیرد تا به درستی جا بیفتد. پدر و مادر ۱۸ سال زمان دارند تا کودک خود را مرحله به مرحله منظم کنند. ۱۸ سال فرصت دارند مسئولیتها را آرام آرام از دوش خودشان به دوش کودکشان محول کنند. پس عجله کردن و فشار آوردن نه تنها مشکلی را حل نمیکند بلکه آسیب جدی به کودک میرساند. اصلا مجبور نیستید روشهای زندگی را یکباره به فرزندتان بیاموزید.
کودک را از چه سنی میتوان در خانه تنها گذاشت؟
بعضی از کارشناسان معتقدند در سنین ۸ یا ۱۰ سالگی میتوان به تدریج کودکان را در خانه تنها گذاشت اما نمیتوان به این محدوده سنی بسنده کرد. میزان رشد شناختی، عقلی، اجتماعی و شرایط محیطی و تجارب قبلی کودک و وجود یا نبود مشکلات جسمی يا روانشناختی قبلی یا فعلی او در این تصمیمگیری نقش بسزايي دارد. کودکی که در زمینه مقابله با اتفاقات آموزش ندیده، کودکی که هنوز خطر را نمیشناسد و دست به کارهای خطرناک میزند، کودکی که مسائل ایمنی را یاد نگرفته یا کودکی که ناتوانی جسمی خاصی دارد حتی اگر ۸ یا ۱۰ سال به بالا باشد نمیتواند در خانه تنها باشد. وقتی کودک خواب است خانه را به امید اینکه تا برگردید بیدار نمیشود ترک نکنید، چرا که ممکن است فرزندتان به محض اینکه شما از خانه بیرون میروید بیدار شود، آن وقت معلوم نیست چه اتفاقی بیفتد. در ضمن تنها گذاشتن خواهر و برادرها باهم بسته به سن کودک و تواناییهایشناختی فرزندان بزرگتر و قدرت حفاظت از فرزندان کوچکتر و داشتن مهارتهای لازم هنگام بروز مشکل و همچنین وجود روابط دوستانه بین خواهر و برادرها اشکالی ندارد. کودکی که از یک افسردگی یا اضطراب مقطعی در رنج باشد یا کلا یک بیماری روانشناختی ژنتیک و دائمی مثل بیشفعالی و دیابت داشته یا در زمان تب، نیاز به مراقبت بیشتری داشته باشد، اگر تنها باشد ممکن است مشکلاتی برایش پیش بیاید.
مجله برترین
خانم محمدی از بیرجند: لطفا تمرین 3 صفحه ی 11 را توضیح دهید.
ابتدا حل مساله و سپس توضیح تکمیلی را بخوانید:
توضیح تکمیلی:هموطن گرامی این مساله همانند این است که از شما پرسیده
شود 1/2 شکلی را آبی 1/3 آن را قرمز کرده ایم اگر مساحت قسمت سفید
5000 سانتیمتر مربع باشد آنگاه مساحت شکل را محاسبه کنید.
در حقیقت نکته این است که ما باید پول فاطمه را کل شکل در نظر بگیریم
و مقدار مصرف شده(رنگ شده) را پیدا کنیم. سپس مقدار مصرف شده
(رنگ شده)را از عدد یک(کل شکل)کم میکنیم تا باقیمانده(قسمت رنگ نشده)
بدست بیاید.
توجه :سایت قبلی ما دیگر بروزرسانی نمیشود. لطفا سوالات خود را در قسمت نظرات همین سایت بپرسید.هزینه استفاده از امکانات این سایت یک صلوات بر محمد(ص) و آل محمد می باشد. در صورتی که در توضیح دادن یک فعالیت، تمرین یا مفهوم درس ریاضی به فرزندتان به مشکل برخوردید کافیست شماره تمرین و صفحه کتاب را در قسمت نظرات برای ما بفرستید در اولین فرصت در یک پست جدید نحوه تدریس آن را برای شما توضیح خواهیم داد. |

هدف ها :
- درک اعداد اعشاری و توانايی ارائه ی نمايش اعشاری اعداد
- گسترش و عمق دهی مفهوم عددهای اعشاری
- درک اينكه عددهای اعشاری نمايشی از عددهای كسری يا عدد مخلوط هستند كه مخرج آن كسرها عددهای ۱۰ يا 100 يا ۱۰۰۰ يا ..... ( توانی از ده ) است .
- شناخت نماد جديد مميز ( / يا . )
مهارت ها :
- گسترده نويسی عددهای اعشاری و ارائه آن به صورت تصويری
- توانايی برقراری ارتباط بين كسر و نمايش اعشاری آن
- توانايی وارد كردن عدد اعشاری و خارج كردن آن از جدول ارزش مكانی
- توانايی مقايسه اعداد اعشاری با يكديگر
- توانايی نوشتن عددهای اعشاری به صورت رقم يا به صورت حروف
-
توصيه های آموزشی درس اول از فصل دوم :
- توجه دانش آموزان را به واحد يا عدد يک جلب كنيد كه عدد با توجه به واحد آن معرفی می شود.
- گسترده نويسی اعداد اعشاری به درک بهتر نسبت به اعداد اعشاری كمک می كند .
- نمايش اعشاری اعداد روی محور اعداد هم در مقايسه ی اعداد اعشاری با يكديگر و هم در درک بهتر اعداد اعشاری كمک می كند.
- توجه دانش آموزان را به مميز روی ماشين حساب و مميزی كه در كتاب از آن استفاده می شود جلب كنيد
فعاليت ۱ صفحه ی ۲۲:
آنچه دانش آموزان کلاس ششم می دانند :
۱ – با کسر اعشاری در کلاس پنجم آشنا شده اند .
۲- کسر اعشاری را با شکل و همچنين در جدول ارزش مکانی نشان می دهند.
۳- عدد اعشاری را با رقم و حروف می نويسند .
۴ – در خواندن و نوشتن عدد اعشاری به دو روش زير عمل می کنند .
۳به حروف ( روش اول : سه و پنج دهم ؛ روش دوم : سه عدد صحيح و پنج دهم ) / عدد اعشاری به رقم : 3/5
۴ – می توانند کسرهای اعشاری را با يک ديگر مقايسه کنند.
۵– باتوجه به مطالب آموخته شده در فصل اول کتاب ششم می توانند نقطه ی مشخص شده روی محور را با کسر، عدد مخلوط و کسراعشاری نمايش دهند .
نکته ی فعاليت ۱ صفحه ی ۲۲ ( کسر، عدد مخلوط و عدد اعشاری سه نمايش مختلف از يک مقدار هستند .)
۱ -ابتدا با اندازه گيری طولی اشيا وبا ابزار طولی ( خط کش يا متر ) ، اندازه ی طول اشيا را با واحد مشخص
و به صورت کسر، عدد مخلوط و عدد اعشاری بيان می کنند .
۲ -نقطه ی مشخص شده روی محور اعداد را به صورت کسر ، عدد مخلوط و عدد اعشاری بيان می کنند .
( همانند مطالب آموخته شده در کتاب ششم )
۳ -برای بيان عدد اعشاری به صورت طولی و پيوسته ( به وسيله ی خط کش يا محور اعداد ) لازم است ، واحد
را به ۱۰ يا ۱۰۰ يا ۱۰۰۰ يا ..... (توانی از ده ) قسمت کنند.
فعاليت ۲ صفحه ی ۲۲
نکته ی فعاليت ۲ صفحه ی ۲۲( کسر، عدد مخلوط و عدد اعشاری سه نمايش مختلف از يک مقدار هستند .)
۱ - ابتدا بايد واحد را مشخص کنيد .
۲ -برای بيان عدد اعشاری به صورت واحد گسسته با رسم شکل لازم است ، واحدها را به ۱۰
يا ۱۰۰ يا ۱۰۰۰ قسمت کنند .
۳ -در اين تمرين واحد يا عدد يک به صورت دسته های ۱۰ تايی ( يک بسته ی ده تايی ) ، ۱۰۰ تايی
( ۱۰بسته ی ۱۰ تايی ) و ۱۰۰۰ تايی [ به شکل مکعب ويا گسترده ی مکعب ( ۱۰ بسته ی ۱۰۰ تايی) ] مشخص شده است .
۴ -با شمارش واحد های کامل و قسمت کسری هر شکل عدد مربوط به هر شکل را با توجه به واحد معرفی شده به صورت کسر ، عدد مخلوط و عدد اعشاری بيان می کنند.
۵ -برای بيان عدد هر دسته از روش گسترده نويسی استفاده می کنند ، اين عمل باعث بالارفتن قدرت استدلال و درک بهتر در دانش آموزان می شود .
کار درکلاس ۱ صفحه ی ۲۳
( هدف: خواندن و نوشتن عددهای اعشاری به حروف )
دانش آموزان با توجه به مفاهيم آموخته شده در کلاس پنجم و مطالب اين فصل عددهای اعشاری اين تمرين را به حروف می نويسند.
کار درکلاس ۲ صفحه ی ۲۳
( هدف: نوشتن عدد های اعشاری به صورت کسر اعشاری و ساده کردن کسر اعشاری )
کار درکلاس ۳ صفحه ی ۲۳
( هدف: تبديل عدد کسری به عدد اعشاری )
نکته : عددهای اعشاری نمايشی از عددهای کسری يا عددهای مخلوط هستند که مخرج آن کسرها ، عددهای ۱۰ يا ۱۰۰يا ۱۰۰۰ است .
کار درکلاس ۴ صفحه ی ۲۳
( هدف: تبديل کسر به کسر اعشاری و عدد اعشاری )
نکته: هر کسر را می توان به صورت کسر اعشاری نشان داد به شرطی که بتوانيم ، کسری مساوی با آن بنويسيم که
مخرجش ۱۰ يا ۱۰۰ يا ۱۰۰۰ باشد .
ادامه ی کار درکلاس ۴ صفحه ی ۲۳
( هدف: نشان عدد اعشاری به کمک جدول ارزش مکانی )
فعاليت ۱ صفحه ی ۲۴ ( شرح فعاليت )
۱ -در اين تمرين واحد يا عدد يک به صورت دسته های ۱۰۰ تايی ( ۱۰ بسته ی ۱۰ تايی ) و ۱۰۰۰ تايی
( ۱۰بسته ی ۱۰۰ تايی) مشخص شده است .
۲ -با شمارش قسمت کسری هر شکل ،عدد مربوط به آن را با توجه به واحد معرفی شده به صورت کسر اعشاری بيان می کنند .
۳ -پس ازنوشتن کسر اعشاری مناسب ، دانش آموزان کسرهای مساوی کسر اعشاری را (به صورت کسر اعشاری) می نويسند.
۴ -عدد مربوط به هر شکل را با توجه به واحد معرفی شده به صورت عدداعشاری بيان می کنند.
۵ -پس از نوشتن کسرهای اعشاری مساوی ، دانش آموزان عددهای اعشاری مساوی کسرهای اعشاری را می نويسند.
۶ -دانش آموزان با مقايسه ی کسرهای اعشاری باعددهای اعشاری مساوی و ارتباط بين آن ها ، به يک درک مفهومی از ارتباط بين شکل ، کسرهای اعشاری مساوی و عددهای اعشاری می رسند.
فعاليت پيشنهادی مربوط به فعاليت ۱ صفحه ی ۲۴
شرح فعاليت پيشنهادی
برگه ای همانند فعاليت ۱ صفحه ی ۲۴ تهيه کنيد ( می توانيد از اين صفحه ی کتاب کپی بگيريد ) .
از دانش آموزان بخواهيم ابتدا واحد را قيچی کنند و آن را رنگ نمايند سپس شکل ها راقيچی نمايند . حالا شکل های قيچی شده را روی واحد قرار دهند . و عدد مربوط به هر شکل رابيان کنند . ۰دست ورز ) دانش آموزان با مقايسه ی هر شکل با واحد ، عدد مربوط ، کسرها وعددهای اعشاری مساوی به آن را بيان می کنند.
(تصويری )
چگونگی انجام فعاليت ، نوشتن کسرها وعددهای اعشاری مساوی را توضيح می دهند. ( کلامی ) توضيح دادن باعث قدرت ارتباط کلامی در دانش آموزان می شود و توانايی استدلال آن ها را بالا می برد.
هر دانش آموز بايد فعاليت های دست ورز ، تصويری و کلامی را انجام دهد تا به سطح مورد نظر برسد.
فعاليت ۲ صفحه ی ۲۴
سئوال : کسرها را مانند نمونه ساده کنيد و يک تساوی اعشاری بنويسيد ؟
دانش آموزان پايه ی ششم برای پاسخگويی به اين تمرين اين گونه فکر می کنند.
۱ – در اين تمرين کسرها ، اعشاری هستند زيرا مخرج آن ها ۱۰ يا ۱۰۰ و يا ۱۰۰۰ است .
۲- با توجه به اين که می خواهيم کسرها ی اعشاری را پس از ساده کردن به صورت کسر اعشاری ساده شده و نيز عدد اعشاری بنويسيم . بايد در هنگام ساده کردن توجه کنيم که مخرج کسر ها ی ساده شده برابر ۱۰ يا ۱۰۰ يا ۱۰۰۰ باشد .
۳- بنابراين با توجه به توضيحات بالا در صورتی مخرج اين کسر ها ۱۰ يا ۱۰۰ می شود که صورت و مخرج آن ها بر ۱۰ يا ۱۰۰ تقسيم شود .
فعاليت ۳ صفحه ی ۲۴
سئوال : از تساوی عددهای نشان داده شده در سئوال ۱ و ۲ ( سئوالات بالا ) چه نتيجه ای می گيريد ؟
پاسخ پيشنهادی :
اگر آخرين رقم از سمت چپ عدد اعشاری صفر باشد . می توانيم از آن چشم پوشی کنيم زيرا در مقدار عدد تاثيری ندارد.
کار درکلاس ۱ صفحه ی ۲۴
سئوال : تساوی عددهای اعشاری را کامل کنيد ؟
نکته کار درکلاس ۱ صفحه ی ۲۴
۱-درفعاليت اول صفحه ی ۲۴ با استفاده از شکل دانش آموزان کسرهای اعشاری وعددهای اعشاری مساوی با آن ها را می نويسند .
۲- درفعاليت دوم صفحه ی ۲۴ بدون استفاده از شکل دانش آموزان کسرهای اعشاری وعددهای اعشاری مساوی با آن ها را می نويسند .
۳- پس از انجام اين دو فعاليت دانش آموزان به درک مفهومی بين شکل ،کسرهای اعشاری و عددهای اعشاری مساوی با آن ها می رسند.
کار درکلاس ۲ صفحه ی ۲۴
( هدف: گستر ده نويسی عددهای مخلوط )
نکته ی کاردرکلاس ۲ صفحه ی ۲۴
گسترده نويسی باعث درک مفهومی ، استدلال عددی وهمچنين افزايش قدرت محاسبات رياضی دانش آموزان می شود .
دانش آموزان در فصل اول کتاب ششم :
۱- در فصل اول کتاب ششم از روش گسترده نويسی ، برای جمع و تفريق عددهای مخلوط استفاده کرده اند و با آن آشنا هستند .
۲- در فصل اول کتاب ششم هر کسر را می توانند به صورت مجموع يا حاصل تفريق دو يا چند کسر بنويسند و با آن آشنا هستند .
۳- دانش آموزان در فعاليت صفحه ی ۲۴ کتاب ششم کسرهای مساوی اعشاری را می نويسند و با آن آشنا هستند .
کار در کلاس ۳ صفحه ی ۲۴
( هدف: گسترده نويسی عددهای اعشاری )
گسترده نويسی باعث درک مفهومی ، استدلال عددی وهمچنين افزايش قدرت محاسبات رياضی دانش آموزان می شود .
آنچه دانش آموزان پايه ی ششم می دانند:
۱- از روش گسترده نويسی ، برای جمع و تفريق عددهای مخلوط استفاده کرده اند و با آن آشنا هستند .
۲- هر کسر را می توانند به صورت مجموع يا حاصل تفريق دو يا چند کسر بنويسند و با آن آشنا هستند.
۳- هر عدد صحيح را می توانند به صورت مجموع دو يا چند عدد صحيح بنويسند و با آن آشنا هستند .
۴ - هر کسراعشاری را می توانند به صورت مجموع دو يا چند کسراعشاری بنويسند و آن ها را ساده کنند .
۵- کسرهای اعشاری مساوی را می توانند به صورت عدد های اعشاری بنويسند .
تمرين ۱ صفحه ی ۲۵
سئوال: عددهای اعشاری را با هم مقايسه کنيد ؟
آنچه دانش آموزان پايه ی ششم می دانند :
۱- در کلاس پنجم با مقايسه ی عدد های اعشاری با استفاده از شکل آشنا شده اند .
۲- مقايسه ی عددهای اعشاری را بدون استفاده از شکل مقايسه می کنند .
دانش آموزان کلاس ششم برای مقايسه ی عددهای اعشاری بدون استفاده از شکل اين گونه فکر می کنند :
- ابتدا قسمت صحيح عددهای اعشاری را با هم مقايسه می کنند و هر عددی که قسمت صحيح آن بيش تر باشد ، بزرگ تر است .
- اگر قسمت صحيح عددهای اعشاری باهم برابرباشد برای مقايسه دوعدد ، قسمت اعشاری را با هم مقايسه می کنند .
- برای مقايسه ی قسمت اعشاری ، با توجه به ارزش مکانی رقم های آن ابتدا دهم ها و سپس صدم ها ، هزارمها، ده هزارم ها و.... با يک ديگر مقايسه می کنند و علامت مناسب را بين دو عدد قرار می دهند.
تمرين ۲ صفحه ی ۲۵
نقاط مشخص شده روی محور را با يک عدد اعشاری بيان کنيد ؟
آنچه دانش آموزان پايه ی ششم می دانند :
۱- درفصل اول کتاب ششم با نمايش کسر و کسر اعشاری روی محوراعداد آشنا شده اند . ( به توضيحات فصل اول مراجعه شود .)
۲- آنان می دانند که برای نشان دادن کسر ياعدد اعشاری روی محور اعداد بايد واحد محور را به ۱۰ يا ۱۰۰ يا ۱۰۰۰ قسمت مساوی تقسيم کنند .
تمرين ۳ صفحه ی ۲۵
هدف: مقايسه ی عدد های اعشاری با يک مقدار مشخص ( نصف ) که باعث بالا رفتن قدرت استدلال در دانش آموزان می شود .
تمرين ۴ صفحه ی ۲۵
سئوال : عددی را که هر دستگاه نشان می دهد را بنويسيد ؟
نکته : واحد آن چيزی است که ما قرار داد می کنيم .
تمرين ۵ صفحه ی ۲۵
نکته: در نوشتن عددهای اعشاری در زبان انگليسی به جای مميز ( / ) ، از نقطه ( . ) استفاده می کنند ،
تمرين ۶ صفحه ی ۲۵
سئوال : روی صفحه ی ماشين حساب عددی به صورت زير نمايش داده شده است ، آن ها را به زبان فارسی بنويسيد ؟
پاسخ اين تمرين همانند تمرين ۵ صفحه ی ۲۵ ( تمرين بالا ) می باشد .

ھدف ھا:
- توانایی مقایسه ی کسرھا
- توانایی ساده کردن کسرھا
- مقایسه کردن کسرھا و عددھای مخلوط
مھارت ھا :
- با استفاده از دست ورزی مفھوم تساوی كسرھا را درک می کند و می تواند آن ھا را با یكدیگر مقایسه كنند.
- با نوشتن استدلال ریاضی خود را رشد می دھند.
- توانایی پیدا كردن مخرج مشترک دو كسر و اینكه در بین چند مخرج مشترک كدام مناسب تر است.
آنچه دانش آموزان کلاس ششم می دانند :
١ – در کلاس چھارم با مقایسه ی کسرھای متعارفی آشنا شده اند .
٢ – در کلاس چھارم ابتدایی به کمک شکل و سپس به صورت مجرد کسر ھا ی ھم مخرج را با یکدیگر مقایسه می
کنند .
٣- برای مقایسه ی کسرھایی که مخرج برابرندارند و ھم مضرب ھستند از کسر مساوی با مضرب بزرگ تر استفاده
کرده و سپس دو کسر را با یکدیگر مقایسه می کنند .
۴- در کلاس پنجم با یکی کردن مخرج ھا ، مقایسه ی کسرھای ھم مخرج و سپس جایگزین کردن کسراصلی با کسر
مساوی ( مخرج مشترک ) ، کسرھارا با یکدیگر (با توجه به نکته ٣ ) مقایسه می کنند .
۵- ابتدا به کمک شکل و سپس به صورت مجرد کسرھایی کھه صورت برابردارند را با یکدیگر مقایسه می کنند. (از
کسرھایی که صورت برابر( مثلا با صورت ١ ) دارند آن کسری بزرگ تر است که مخرجش کوچک تر باشد . )
نکته :
در فعالیت اول این درس چند تصویر زیر ھمدیگر قرار گرفته است تا دانش آموزان به صورت تصویری كسرھا را با
یكدیگر مقایسه كنند.این کار به درک تصویری دانش آموزان ھمراه با درک دست ورزی آن ھا كمک می كند.
کار در کلاس صفحه ی ٧
آنچه دانش آموزان کلاس ششم می دانند :
١- در کلاس چھارم ابتدایی به کمک شکل و سپس به صورت تکنیکی کسرھای مساوی با کسرمورد نظر رامی
نویسند .
٢- برای نوشتن کسر ھای مساوی صورت و مخرج کسر را در یک عدد ضرب می کنند .
٣- ساده کردن کسر را می دانند .
۴- برای ساده کردن کسر به کمک شکل ، ابتدا کسری را که شکل نشان می دھد می نویسند ، سپس با دسته بندی
مناسبی ، یک تساوی ( کسر مساوی کسر اول ) می نویسند .
۵- برای ساده کردن کسرصورت و مخرج کسر را بریک عدد تقسیم می کنند
کار در کلاس ٣ صفحه ی ٧
تا کنون دانش آموزان به کمک بخش پذیری و تقسیم کردن ، کسرھا را ساده می کردند اما در این تمرین به روش نسبتا
جدیدی ، کسر ھا را ساده می کنند .
فعالیت ١ صفحه ی ٧
آنچه دانش آموزانکلاس ششم می دانند :
١- محور را می شناسد .
٢- با توجه به فعالیت ١ صفحه ۴ کتاب ششم ، نمایش کسر و عدد مخلوط بر روی محور را می داند .
٣- مقایسه کسر ھا را می داند اما تاکنون به کمک محور کسر ھا را با یکدیگر مقایسه نکرده است .
تمرین ١ صفحه ی ٨
برای مقایسه ی دو کسر :
١- کسر ھای مساوی با ھر کسر را بنویسد .
٢- برای نوشتن کسرھای مساوی با ھر کسر، صورت و مخرج ھر کسر را بھ ترتیب در عدد( ٢, 3, 4,...)
ضرب می کند .
٣- در این تمرین صورت و مخرج کسرھا در عدد ھای ٣,6,9 ضرب شده است
۴- کوچک ترین مخرج مشترک بین دو عدد را انتخاب می کند .
۵- دراین تمرین کوچک ترین مخرج مشترک بین دو عدد ۶ و ٩ عدد ١٨ می باشد .
۶- پس با جایگزینی دو کسرمساوی (با مخرج ١٨ ) با دو کسر اصلی به راحتی می توانیم کسرھا را با یکدیگر
مقایسه کنیم .( از دو کسری که مخرج ھای مساوی دارند آن کسری بزرگ تر است که صورت آن بزرگ تر
باشد . )
نکته تمرین ٢ صفحه ی ٨
١- برای پیدا کردن کوچک ترین مخرج مشترک می توانید مخرج مشترک کسرھای مساوی با یک کسر را بنویسید.
٢- ھر کدام که به مخرج کسر دیگر ھم قابل تقسیم بود کوچک ترین مخرج مشترک است .
٣- راحت ترین راه آن است که از کسری که مخرج بزرگ تر دارد شروع کنیم وکسرھای مساوی با آن را بنویسیم،
زیرا تعداد عملیات ما کمتر است و زود تر به مخرج مشترک می رسیم .
کار در کلاس ١ صفحه ی ٨
این تمرین به روش تمرین ٢ بالای صفحه ی ٨ حل می شود .
برای پاسخگویی به این تمرین دانش آموزان :
١- به مخرج دو کسر توجه می کنند و بین دو کسر مخرج بزرگ تر را انتخاب می کنند .
٢- مخرج ھای کسرھای مساوی با مخرج کسر بزرگ تر را می نویسند وھر بار آن را برمخرج کسر کوچک تر تقسیم می کنند .
٣- کوچک ترین مخرج کسر مساوی با کسر بزرگ تر که بر مخرج کسر کوچک تر نیز بخش پذیر باشد کوچک
ترین مخرج مشترک دو کسر است .
۴- پس از انتخاب کوچک ترین مخرج مشترک دو کسر ، صورت کسر ھا را نیز به دست می آوریم .
نکته ی تمرین ٢ صفحه ی ٩
: روش پیشنھادی تمرین ٢ صفحه ی ٩
١- برای محاسبه ی مقدار جاخالی مخرج کسری که صورت آن نامشخص است را از بین ببریم .
٢- برای از بین بردن مخرج کسری که صورت آن نامشخص است می توانیم دو طرف تساوی را در عدد ۶ (مخرج
کسری که صورت آن نامشخص است ) ضرب کنیم .
٣- با محاسبه ی عبارت ، مقدار جاخالی بدست می آید .(شکل پایین)